Prijeko Street 15B, 20 000 Dubrovnik, Croatia +385 91 142 2349

Našapriča

Povijest

Priča o obiteljskoj tradiciji kreće još od 1929. godine, kreće od gospodina Ivana Rudenjaka, pionira i vizionara, doajena ugostiteljstva u Dubrovniku, ali i šire. Gospodinu Rudenjaku kao da je ugostiteljstvo bilo u krvi. Prvi je na dubrovačkom području nabavio automate za sokove i proizvodnju sladoleda da bi početkom 60-ih sokovima i bezalkoholnim napicima „pokrivao“ sve predstave Dubrovačkih ljetnih igara, i tako 22 godine. Imao je i „bianco bar“ na dubrovačkim zidinama, na Peskariji je postavio stolove, i to prve koji su u Gradu postavljeni na otvorenim prostorima.
Početkom 70-ih godina 20. stoljeća imao je viziju, od ulice Prijeko napraviti nešto slično što je ranije vidio u predjelu Atene – Plaki i u ulici Via Venetto u Rimu gdje su postojale ulice koje su ispunjene restoranima i barovima, mjesto gdje će uživati svi posjetitelji Grada. Ivo Rudenjak je i prvi Dubrovčanin čiji je restoran radio i tijekom zimskih mjeseci.
Lanii restoran taraca

 
Lanii Ivan Rudenjak
Sve ono dobro i zanimljivo što je vidio putujući po svijetu htio je iskoristiti i u svom voljenom rodnom gradu, Dubrovniku. Nije uvijek nailazio na odobrenja. Baš nasuprot, njegovi su napori i inicijative često bile zaustavljane. Ali gospar Ivo se cijelog svog života zalagao za struku kao i za Dubrovnik.
Nikad nije odustajao, a s vremenom je njegov trud i rad bio nagrađen. Među brojnim priznanjima koje je dobio za svoj trud, tu je i odlikovanje „Red hrvatskog Pletera“ kojeg mu je uručio predsjednik Stipe Mesić za višegodišnji rad u ugostiteljstvu. Tu je i najveće priznanje struke, povelja „Zlatne ruke“ koju krovna udruga dodjeljuje časnim i uglednim obrtnicima za njihov dugogodišnji i uspješni rad i izniman doprinos u promicanju obrtništva Republike Hrvatske.
Tako je prisutan i priznat među domaćim stanovništvom, ali i među brojnim uglednicima svjetske političke i poslovne scene. Ivo Rudenjak bio je gospar čovjek. Kada kažemo gospar mislimo na onog čovjeka koji se može dičiti svojim radom i stanjem u društvu, ali i svojim poštenjem i svekolikim djelovanjem.

 

Vrijednostobitelji kao ključ uspjeha

Uz to što je bio aktivan i usredotočen na posao, obitelj je Ivu Rudenjaku baš uvijek bila na prvom mjestu. U svojoj autobiografiji „Moj život u carstvu delicija“ Rudenjak navodi: „Sve što sam u životu postigao, zahvaljujem i to ponajviše, mojoj obitelji, napose supruzi Nadi i našoj djeci, Lori i Luciji.“
Nastavlja kako mu je žena Nada bila potpora od prvog dana, i u braku i u poslu te dodaje: „pružala nam je jednu ozbiljnost, sigurnost i odgovornost“.
Djecu su oduvijek učili kako se samo radom i korektnim odnosom prema poslu i životu može nešto postići. Od malih nogu, njihove dvije kćeri, bile su prisutne u radu – onoliko koliko su znale i mogle. Jednako je i danas s unucima koji iz dana u dan nastavljaju ovu priču i trude se da bude još bolja i uspješnija.
Lanii family

 
Lanii restaurant

Kakoje nastao LANII?

Restoran LANII je nastavak na lanac restorana Ragusa. Prvi restoran pod imenom Ragusa otvorio se u New Yorku još 1975. godine: bio je to restoran u kojem se pripremala dubrovačka i dalmatinska kuhinja. Dašak Dubrovnika, tradicije i kuhinje pružao se posjetiteljima, kako Hrvatima u Americi tako i samim američkim gostima kojih je iz dana u dan bilo sve više. Bio je to odličan gastronomski i poslovni potez nakon kojega je uslijedila odluka o otvaranju restorana Ragusa 2 već sljedeće godine 1976.
Restoran se tada nalazio daleko od ulice Prijeko. Imao je sve preduvjete za ozbiljan posao pa je tako gospar Rudenjak shvatio kako bi bilo idealno imati stolove na Prijekom. Sada nisu problem bili zakoni već stanari koji su živjeli u tom okruženju. Počelo se sa stolom, dva, a kasnije ih je, prema potražnji bilo i više. Tada počinje i borba za stolove jer stanovnici to nisu najbolje prihvaćali, dok su posjetitelji uživali, kako u hrani, tako i u ambijentu.
Danas, kada se na Prijekom otvaraju brojni restorani Ragusu 2 nasljeđuje restoran LANII – njeguje iste vrijednosti kao i Ragusa, no sada nosi ime koje na još jedan način objedinjuje obitelj, i to majku Luciju (kćer Iva Rudenjaka) te Alena, Andreu, Noel, Ivanu i Iva!

 

Tim& profesionalnost

Uz cijelu obitelj koja sudjeluje u radu restorana, velika pažnja posvećuje se profesionalnom i stručnom timu. Vrhunski chef kao i ljubazno i profesionalno osoblje su imperativ, baš kao i sommelier. Ulogu sommeliera u restoranu LANII preuzela je Ivana, unuka Iva Rudenjaka, koja kontinuirano radi na edukaciji u ovom području. Pohađala je školu u Bordeauxu, a zatim i imala praksu u Londonu. Danas ima završen WSET – Wine & Spirit Education Trust, Level 2 za sommeliera, kao i uglednu školu CAFA Formations za vinskog konzultanta.
Uz vrijednosti koje se u restoranu LANII prenose iz generacije u generaciju, naglasak je na kontinuiranom ulaganju u usavršavanje, a sve s ciljem što zadovoljnijeg gosta.
Restaurant Lanii Dubrovnik